Filemons Cream

Nyelv vörösboros raguval

Elsőként egy recept, amellyel a szokatlan hústípusok iránti undorokat kívánom elűzni. A nyelv (szerintem) jól elkészítve a legfinomabb hús amit valaha kóstoltam. Ráadásul mostanában egyre gyakrabban lehet kapni nem csak henteseknél, de a nagyobb áruházakban is.

A recept:
(4 személyre)

- 80 dkg marha vagy sertésnyelv (készítettem már vaddisznónyelvből is)
- 2 fej hagyma
- 4 szál sárgarépa
- 2 szál gyökér
- 1 közepes zellergumó
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 30 dkg gomba (lehetőleg v.milyen erdei)
- 2 dl passzírozott paradicsom
- 4 dl vörösbor (főzés során olyan bort használjunk, amelyet a szakács maga is iszik a konyhán:))
- só, bors, köménymag, babérlevél

A nyelveket megmossuk és feltesszük bő vízben főlni. A vízhez adunk sót, egészborsot, egész köményt és 2-3 babérlevelet. Miután megfőtt késsel való kapargatással megtisztítjuk a külső hártyától, hogy csak a színhús maradjon. A főzőléből pár decit megtartunk. A húst felszeleteljük, majd félretesszük.
A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk és olajon megpirítjuk, nagyon vigyázva, hogy ne égjen mert, mert különben a fokhagyma keserűvé válik. A többi zöldséget megtisztítjuk, kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk és hozzáadjuk a hagymához, majd a hús levével felengedjük. Félig puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot, átforraljuk, majd a vörösbort is hozzáöntjük. Sóval, borssal ízesítjük, készre pároljuk. Hozzáadjuk a felszeletelt húst és még egyszer átforraljuk.
Burgonyapürével, vagy törtburgonyával tálalhatjuk, száraz vörösbort kínálunk mellé.

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images