Filemons Cream

A kedvenc (vad)pörkölt


Minden vadász-családnak megvan a maga tökéletes vadpörkölt receptje, de az én édesapám főképp szakács, azért úgy gondoltam mégiscsak ő ért hozzá a legjobban. Így múlt hétvégén elkészítettem életem legjobb pörköltjét.
Mi is kell hozzá? Az első és legfontosabb, hogy szabad tűzön, bográcsban kell készülnie! A második természetesen a hús, és persze a technológia. A hús lehet vaddisznő, őz, szarvas, a lényeg, hogy comb legyen, ne mócsingos zsíros, de ne is a legszárazabb. Na jó, használhatunk marhát is, belőle pedig a lábszárat. A technológia az, amiben szerintem ez a recept lényegesen különbözik az átlag magyar pörköltjétől.
(Fontos, hogy a tűz lángjába ne érjen a bogrács, mert könnyen odaég az étel. A pirospaprika azért a végén kerül bele, mert ha megég, keserű lesz. Sokan a hagymához adják és felöntik egyből vízzel, ami fazékban megfelelő eljárás, ám bográcsozáskor odaég a szélére és ettől válik keserűvé.)


Hozzávalók: (8 főre)

2-2.5 kg hús, felkockázva
0.5 kg vöröshagyma apróra vágva
5-5 db paprika és paradicsom szintén apróra vágva
8 gerezd fokhagyma
egy üveg száraz vörösbor
só, bors, kömény,édes-nemes pirospaprika, lestyán, kakukkfű és borókabogyó
zsír


A bográcsot a tűz fölé helyezzük, és kb. 2 nagy púpozott evőkanálnyi zsírt felolvasztunk. Rádobjuk a hagymát, megsózzuk és üvegesre pirítjuk. Ezután jöhet rá a hús, melyet addig forgatunk, kevergetünk, ameddig minden oldala "megkérgesedik". Felöntjük a vörösborral, fűszerezzük fél teáskanál őrölt köménnyel és őrölt borssal. Elkeverjük, hagyjuk, had' rotyogjon egyet, majd felöntjük hideg vízzel, pont annyival, ami éppen ellepi. Ezután mégegyszer megsózzuk, és hagyjuk főni, ami kb két óra. Egy óra eltelte után azért folyamatosan kóstolgassuk, mennyire puha a hús. Amikor már csak kicsit rágós, hozzáadunk egy evőkanál pirospaprikát, a zúzott fokhagymát és alaposan elkeverjük. Rádobunk egy kis friss lestyánt is. Negyed óra múlva megkóstoljuk, és utánfűszerezzük, ízesítjük amennyiben szükséges. Tálaláskor adtam mellé apukám házi készítésű darált erőspaprikájából, amely "szakértő" barátaim szerint messze lepipálja az erős pistát. Kenyér, kovászos uborka...és lehet is enni.

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images