Filemons Cream

Csokoládé mousse (mousse au chocolat)



Kis idő és némi pepecselés szükséges hozzá, de a végeredmény megéri! Hiszen ki ne szeretné a könnyű habos-krémes csokimuosse-t?
Fontos, hogy ennél a desszertnél még inkább számít a minőségi alapanyag, mint a többinél. A csokoládé minimum 70 %-os jó minőségű "keserű csoki" legyen. A tejszín majd oldja a töménységét. Véletlenül se bolti "fújós" tejszínt használjatok!!! :)

Vegyük a hozzávalókat:

15 dkg csokoládé
4 tojásfehérje
1 tojás sárgája
200 ml habtejszín (csak a fele megy a mousse-ba, a másik fele a díszítéshez szükséges)
1-2 evőkanál cukor (ha édesszájúak vagyunk megduplázhatjuk, ha nem,akkor el is hagyhatjuk)
2-3 dkg vaj

Első körben vízfürdőt készítünk a következő képen: egy nyeles lábasban kevés vizet forralunk, erre egy fém keverőtálat (habüstöt), vagy egy másik fém edényt helyezünk. Fontos, hogy a gőz ne csapódjon ki oldalt (főleg ne úgy, hogy a vízgőz belecsapódjon a krémbe, mert tönkreteheti a csokimasszát) - ennek elkerülése érdekében egy alufólia darabot helyezhetünk az edény és a tál közé. Amint belekerülnek az alapanyagok, vegyük minimumra a lángot.
Óvatosan és folyamatosan kevergetve megolvasztjuk a csokit, vajat és egy csipet sót szórunk rá. ( A csoki és a só nagyon jó barátok szerintem.) Ha ízesíteni szeretnénk a krémünket, ekkor tegyük meg. Lehet ez gyümölcspálinka, likőr, kávé, vanília,-  narancs - vagy citromkivonat vagy őrölt fűszerek, pl.: csili, gyömbér, kardamom, szerecsendió.
A csokis-vajas masszát levesszük a tűzről, hozzákeverjük a sárgáját. Kézhőmérsékletűre visszahűtjük, így nem fogja "összerántani" a tojáshabot illetve a tejszínt.
A tejszínt és a tojásfehérjét is külön-külön kemény habbá verjük.A tojásfehérjéhez félúton adhatunk egy kis kristálycukrot, ha édesebben szeretnénk.

Először a fehérjehabot keverjük óvatosan a csokihoz, majd a tejszínhabot. Vigyázzunk, hogy "össze ne törjük"!
Poharakba adagoltam. A hűtőbe téve pár óra kell neki, amíg kihűl. A díszítés rajtatok múlik!




You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images