Filemons Cream

Thai citromos - kókusztejes csirkeleves


Rajongásom jelenlegi tárgya a thai konyha. Imádom, hogy fantasztikus harmóniában használja a savanyú, édes, csípős és fűszeres aromákat. Egyszerűen tökéletes csak úgy, mint ez a leves: a kókusztej adja az édességét, a lime lé a savanyúságot, a thai piros chili az erőt és 3 különleges fűszer finom aromát.
Először is a galanga, amelyen mindig nevetnek a barátaim, hogy ez biztos csak valami tündérországban létező dolog, nem egy valós fűszer. Pedig ez egy, a gyömbérhez hasonló növény, csak fehéres-rózsaszínes, nem annyira csípős, viszont sokkal fűszeresebb.
Másodszorra a thai citromfű, ami nem azonos az itthon ismert zöld leveles fűszernövénnyel, hanem egy szálas, nádszerű rúd. Felhasználás előtt ajánlatos kicsit megtörni a kés nyelével, vagy egy klopfolóval...elképesztően mennyei illata van, órákig tudnám szagolgatni!
A harmadik a kaffir lime levele. Ez a babérlevélre hasonló levélke citrusos aromát kölcsönöz az ételünknek.

Szóval ez egy igazi thai hangulatú leves, ami a látszattal ellentétben borzasztóan egyszerű. Igaz, hogy különleges hozzávalókban bővelkedik, de ismét ajánlom az Ázsia Bt. boltját, a Fővám téri piac mellett. Segítőkészek, ha azt se tudod merre keresd a dolgokat, összeszedik neked. Ezek a fűszernövények pedig mind-mind lefagyasztható, szóval nyugodtan vásároljunk be belőle és tegyük el későbbre. :)

Hozzávalók 6 főre:

1 csirkemell (kb 60 dkg)
1 nagy szál sárgarépa
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
8 db közepes csiperke gomba
1 lime, vagy ha van kaffír lime
1 db 5 cm hosszú galanga gyökér
1 szál thai citromfű
6 db kaffir lime levél
3 dl kókusztej
1,5 l húsleves (lehet kockából is)

A galanga gyökeret és a fokhagymát hajszál vékonyra felkarikázom. A citromfüvet megütögetem a kés nyelével (így szabadulnak fel benne igazán az íz és illatanyagok), majd felkarikázom. Egy lábasban 1-2 evőkanál olajat forrósítok és beledobom a galangát, a fokhagymát, a citromfüvet és a lime leveleket. Kicsit megpirítom. Vigyázat, füstölni fog!
A csirkemellet, a hagymát, a répát, a fokhagymát és a gombát szintén nagyon vékonyra vágom fel és a fűszerekhez dobom. Pár perc alatt, miközben folyamatosan kevergetem, "fehérre" pirítom a húst. Felöntöm a húslevessel, belefacsarom a lime levét és kb. 20 percig főzöm. Ekkor egy tálba merek a levesből, hozzákeverem a kókusztejet és csak ezután öntöm a többihez. Só helyett én 1-2 teáskanálnyi halszószt használtam. Ízlés szerint apróra vágott friss, piros chilit is adok hozzá. Ekkor már nem forralom fel, nehogy a kókusztej kicsapódjon.
Tálaláskor adok mellé egy szeletke lime-ot és némi friss chilit.
A galangát, citromfüvet és a lime leveleket ne fogyasszuk el...válogassuk ki inkább. Nagy mértékben a galanga mérgező, hallucinációt okozhat és erős afrodiziákum is!

You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images