Az itt látható pite Édesapám keze munkáját dicséri |
Ki merem jelenteni, hogy a világ legjobb almás pitéje készíthető az alábbi recept alapján. A titok nyitja egy 4 generációs családi recept és a klasszikus hozzávalók.
Nincs benne semmi trükk, nem kell külön elősütögetni a lapokat, sőt, sokszor még az almát se hámozzuk meg. A boltival ellentétben, mint a képen is jól látható, itt nem a tészta, hanem az alma dominál. Éppen ezért ízes és friss-gyümölcsös ez a pite. Továbbá az év minden szakában süthető!
Nem kell hozzá nyújtódeszka, se nyújtó vagy sodrófa: elég egy enyhén lisztezett munkalap és egy boros, vagy pálinkás üveg. (Én is ezekkel szoktam nyújtani... :) )
Alapanyagok egy nagy tepsihez:
60 dkg liszt
30 dkg szoba hőmérsékletű (tea) vaj (véletlenül sem margarin!!!)
25 dkg porcukor
2 db nagy tojás sárgája
2 dl tejföl (vigyázat, hogy egy pohár tejföl már csak 1,25 -1,5 dl !!! )
1 cs. sütőpor
egy csipet só
2 kg alma
cukor
fahéj
citromlé
+ 1 tojássárgája
Az almát meghámozzuk és lereszeljük. Ízlés szerint ízesítjük kristálycukorral, őrölt fahéjjal és citromlével. A levét kinyomkodjuk. (Isteni finom, 100%-os almalé! )
A tésztához valókat csak egyszerűen összegyúrjuk, majd elfelezzük. Be lehet tenni fél órára a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen és könnyebb legyen nyújtani. Így nem lesz annyira "zsíros", nem fog új tapadni a deszkához, nyújtófához, stb.
Mindkét felét kinyújtjuk egy enyhén lisztezett munkalapon. Az egyik lapot a tepsi aljára helyezzük, elegyengetjük rajta az almatölteléket, majd a tészta másik felével betakarjuk. Tojássárgájával megkenjük és villával 5 centinként megszurkáljuk.
Mindkét felét kinyújtjuk egy enyhén lisztezett munkalapon. Az egyik lapot a tepsi aljára helyezzük, elegyengetjük rajta az almatölteléket, majd a tészta másik felével betakarjuk. Tojássárgájával megkenjük és villával 5 centinként megszurkáljuk.
180 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
0 vélemény