Filemons Cream

A kacsamell steak (mézzel, gyömbérrel és szójaszósszal)




Azt hiszem nem túlzok, ha azt állítom, hogy a barátaim követelik tőlem a kacsamell steakemet. Azt hiszem, ez a legújabb kedvencük, így az ő kedvükért is írom le a receptet. Az elkészítési technológia mindig ugyan az, a fűszerekkel és pácokkal viszont sokat lehet játszani, sose lesz unalmas.
A múltkori thai beütésű recept után, a mostani igazi fúziós fogás lett. Kínainak indult, de végül Axe barátom kedvenc "kacsa-kísérője", a narancs is belekerült. Ettől még érdekesebb, pikánsabb lett, mintegy végső megkoronázása a tökéletes kacsamellnek.

Hozzávalók 4 főre:

4 db kacsamell, bőrösen

A páchoz:

3 gerezd reszelt fokhagyma
1 evőkanál reszelt gyömbér
1 evőkanál citromlé
egy citrom reszelt héja
2 evőkanál méz
4-5 evőkanál (nem édes) szójaszósz
1/2 teáskanál őrölt fahéj
6-6 szem szegfűszeg és szegfűbors összetörve
pár csipet frissen őrölt bors

1 fej hagyma
3-4 cm friss gyömbér
1 narancs

A kacsát megmosom, letörölgetem. A pác hozzávalóit összekeverem, a kacsamellre öntöm és jó alaposan belemasszírozom. Lefedve egy-két órát (de akár egy éjszakát is) hagyom pácolódni. Nem sózom, mert a szójaszósz önmagában is elég sós.
A sütőt 200 fokra előmelegítem (ne használjunk légkeveréses funkciót!).

Egy nagyobb serpenyőt felforrósítok. A húsokat lecsöpögtetem, és a pácot félreteszem. A melleket bőrével lefelé kezdem sütni és kb. 2-2 percet pirítom minden oldalát. Ne ijedjünk meg, elég sok zsír fok kisülni a bőréből- ha egyszerre nem fér bele a serpenyőbe az összes steak, akkor a két sütés között öntsük ki a zsírt és töröljük szárazra az edényt. Ezután a kacsamelleket egy tűzálló tálba teszem, bőrével felfelé, rákarikázom a narancsot, lefedem és 20-30 percre a forró sütőbe teszem.

20 perc: rózsaszín, közepén halványan még véres
25 perc: közepén rózsaszín
30 perc: teljesen átsült

Ha grillen készítjük, akkor ugyan így járjunk el, csak a sütő helyett tekerjük 2-3 réteg alufóliába a kacsamelleket és úgy tegyük vissza a grillrácsra. Időközben párszor forgassuk meg.
Mialatt sült a kacsa, elkészítem a mártást. A serpenyőbe kisült zsírból egy evőkanálnyit félreteszek, a többire nem lesz szükségünk. Ezen a zsíron megpirítom a hajszálvékony csíkokra vágott hagymát és gyömbért. Ráöntöm a páclevet, 1,5 dl vizet és a fele sűrűségűre beforralom.

A sütési idő lejárta után kiveszem a kacsát és úgy ahogy van, lefedve, pár percet pihentetem.
A tálaláshoz a húst vékony szeletekre vágom, meglocsolom kevés szafttal és a mártással. A rizs tökéletesen passzol hozzá.

Teljesen átsült kacsamell


You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images