Filemons Cream

Egészben sült karaj fűszerkéregben


Férjem részére egy normális étkezés ebédre és vacsorára húsból és burgonyából áll. Esetleg tésztából. De "ami vízből jön, vagy négynél kevesebb vagy több lába van" az nem minősül húsnak. Így ha a kedvében akarok járni, akkor marha vagy sertés jöhet szóba. Néha sikerül addig trükköznöm, amíg a darált csirkére azt hiszi hogy marha ( thai étel volt). :)

A karaj sem tartozik a túlzottan kedvelt húsok közé nála. Mert hogy száraz, rágós, ízetlen, pfujj. Ismerős nektek is, nem? :)

Elárulom a szaftos, omlós, ízes sertéskaraj titkát.

Hozzávalók ( 4 főre)

80 dkg karaj, csontozva, hártyázva
1 - 1 teáskanál só és durvábbra őrölt bors
1 teáskanál kakukkfű
1 gerezd fokhagyma összezúzva
1 csipet csilipehely
1 teáskanál szárított medvehagyma
1/2 teáskanál őrölt borókabogyó
pár szelet zsíros bacon szalonna

A mártáshoz

1 teáskanál mustár

A köret

édesburgonya és "sima" burgonya 1 cm-es karikákra vágva

A sütőt 250 fokosra melegítsük elő és készítsünk elő egy akkora tepsit, amibe kényelmesen elfér a hús és egy rétegben a burgonyakarikák.

A fűszereket egy evőkanál olajjal alaposan keverjük össze, majd maszírozzuk a húsba. Egy réteg szalonnával takargassuk be és a tegyük a tepsi közepére. Mehet mellé a burgonya és egy deci víz.
10 percig süssük 250 fokon. Ezután takarjuk le alufóliával "légmentesen" és a sütő hőfokát mérsékeljük 170 fokra. További 50 percig süssük. Az egészben sült karaj a sütési idejének kiszámítása: 450 grammonként 25 perc kell a körbe pirítás után.

A karajt emeljük át egy tányérra és hagyjuk pihenni, amíg elkészítjük a mártást.

Egy kis lábasba öntöm a tepsiben maradt levet és felforralom egy teáskanál mustárral megbolondítva. Kóstoljuk meg és ha kell, ízesítsük. Kb. a felére forraljuk vissza a szaftot és a közben a hús által engedett levet is öntsük hozzá. Semmi ízt ne hagyjunk elveszni!

A burgonyát visszateszem a sütőbe és grill fokozaton kicsit megpirítom.

Az így elkészített karaj omlós és nagyon szaftos. Egyáltalán nem "fojtós"... :)


You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images