Filemons Cream

Karácsonyi ajándékötletek: házi készítésű finomságok

Hiszek a házi készítésű ajándékok varázsában, ezért összegyűjtöttem a 2015-ös év legmenőbb "home-made" ajándékait, melyeknek minden ínyenc vagy édesszájú barátunk örülni fog.


Csokoládé trüffel


Forralt boros csokoládé trüffel

10 dkg étcsokoládé
1 evőkanál méz
3-4 evőkanál vörösbor
1/2 teáskanál forralt bor fűszerkeverék
2 dkg vaj
plusz étcsoki a bevonáshoz

A vörösbort a mézzel és a fűszerekkel felforralom és az olvasztott csokihoz keverem a vajjal együtt. Hűtőben hűtsük formázható krém állagúra. Formázzunk belőle kis gömböket, majd vonjuk be csokival. Hűtőben tároljuk!

Csokis málnás trüffel

2 evőkanál málnapüré
5 dkg étcsoki
0,5 dl tejszín

A tejszínt és a málnát külön külön óvatosan forráspontig melegítem (de nem forralom fel). Hozzákerem a csokihoz, ami ettől megolvad. Homogén masszává keverem. A hűtőben 1 órát pihenve eléri a sűrű krém állagot, amikor formázható lesz. Hűtőben tároljuk!

Maracujás - fehércsokis trüffel

2 evőkanál maracuja püré ( kb. 1-2 gyümölcsből)
0,5 dl tejszín
5 dkg tejcsoki
Az eljárás ugyan az, mint a csokis málnás ganache esetében.

Maracujás - tejcsokis ganache receptjét itt találjátok.

Kép innen


Whiskey-s sós karamella



5 evőkanál vaj
2,5 dl habtejszín 
6 cl whiskey
30 dkg kristálycukor
6 cl méz
6 cl víz
1 teáskanál só

Egy sütőformát béleljük ki sütőpapírral.
A vajat, tejszínt, whiskeyt forraljuk fel.
A cukrot, mézet és vizet keverjük el és kevergetés nélkül karamellizáljuk sötét aranybarnára.
A tejszínes keveréket nagyon óvatosan (!), kis adagokban keverjük hozzá a karamellhez. (Tényleg legyünk óvatosak, mert a karamell nagy buborékokat vethet, ami súlyos égési sérüléshez vezethet.)
A masszát öntsük a tepsibe és amikor már kicsit megszilárdult, hintsük meg nagyszemű sóval.


Mézeskalácsos műzli




4 bögre nagyszemű zabpehely
2 bögre reszelt kókusz
1 bögre szeletelt mandula
2 teáskanál (tk) őrölt gyömbér
2 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt szerecsendió
1/2 tk só
1/2 tk őrölt szegfűszeg
2/3 bögre olvasztott kókuszzsír
9 evőkanál méz
1 tk vanília kivonat
1 bögre aszalt kék és vörös áfonya
1 bögre apróra vágott fehércsoki

A sütőt melegítsük elő 170 fokra és egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Az aszalt gyümölcsökön és a csokin kívül mindent keverjünk alaposan össze egy nagy tálban, szórjuk a tepsire és süssük 30 percig. 
Ha teljesen kihűlt, keverjük hozzá az áfonyát és a csokit.
Kép és recept ötlet innen



Forró csoki pálcikák



Nagyon egyszerűen elkészíthető: olvasszunk fel étcsokit,fűszerezzük kedvünkre fahéjjal, szegfűszeggel, narancshéjjal, szerecsendióval, vagy kedvenc fűszerünkkel. Mártsuk bele a kanalat a csokiba és díszítsük.


Cider puncs vagy forralt bor fűszerkeverék



Nádcukor
Őrölt fűszerek (fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, vanília)
Kandírozott narancs héj
Aszalt áfonya

Kép és ötlet innen



Süti "porok" üvegben



Ez az egyik kedvenc ötletem. A kedvenc kekszünk, sütink száraz alapanyaigat üvegbe rétegezzük és írunk hozzá egy cuki receptet. Íme pár recept a blogról.
Kekszek
Hókifli és a mézeskalács igazi karácsonyi kedveskedés
Kuglóf
Brownie

Kép és ötlet innen



Forró csoki por



1 bögre cukor
1 bögre édesítetlen (holland cicás) kakaópor
2 bögre tejpor
csokipasztillák
mályvacukor

Csak víz kell hozzá.
Kép és ötlet innen

Kép innen



Mályvacukor


Kép innen

Mályvacukrot viszonylag egyszerű készíteni és rendkívül sokféle jópofa módon díszíthetjük.
Recept a blogon itt.

Fotó innen




Kekszek



Karácsony illatú kekszek díszdobozban.

Mandulalisztes - vaníliás hókifli




Mézeskalács





You Might Also Like

0 vélemény

Flickr Images